Op het ogenblik dat je wil overgaan tot het aanschaffen van een systeem met domotica is het belangrijk om met een aantal verschillende factoren rekening te houden. Veel mensen weten niet precies wat al deze punten nu exact zijn waardoor ze vaak nood hebben aan een overzichtelijke checklist. Wel, wij hebben speciaal voor jou een checklist domotica gemaakt die voorkomt dat je onverhoopt een aantal zeer belangrijke punten over het hoofd ziet met betrekking tot de aankoop van jouw systeem met domotica. Ook op zoek naar een kwalitatieve, gedetailleerde checklist domotica? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Bepalen welk domotica systeem je precies wenst

Het eerste punt welke onderdeel vormt van deze checklist heeft betrekking tot de exacte invulling die je zal willen geven aan je domotica systeem. Dit is meteen een cruciaal punt waar erg veel mensen de mist mee in gaan. Het is namelijk tegenwoordig absoluut niet zo dat elk domotica systeem er min of meer hetzelfde uitziet, in tegendeel.

 • Wat zijn je verwachtingen met betrekking tot je domotica systeem? Zou je graag enkel en alleen het comfort verhogen of wil je ook het energieverbruik binnen de perken kunnen houden?
 • Welke onderdelen van je woning wil je precies gaan automatiseren? De meest populaire onderdelen zijn de verlichting, zonwering, verwarming, audio en het alarm, maar ook andere zaken behoren nog tot de mogelijkheden.
 • Is het gebruik van drukknoppen voldoende of geef je toch eerder de voorkeur aan een bediening door middel van een touchscreen?

Welk merk van domotica systeem ga je gebruiken?

De populariteit van domotica systemen is door de jaren heen aanzienlijk uitgebreid. Dit heeft er voor gezorgd dat er tal van verschillende merken op de markt zijn verschenen die stuk voor stuk hun klanten de mogelijkheid bieden om een systeem te kopen die perfect alle hedendaagse eisen op vlak van domotica weet in te lossen. Het spreekt echter voor zich dat dit jouw beslissing er niet eenvoudiger op maakt voor wat het merk betreft. Hou op vlak van het merk in ieder geval rekening met de hieronder aangegeven punten.

 • Toets het verlanglijstje dat je hebt opgesteld af aan de diverse systemen op de markt;
 • Maakt het merk gebruik van een open of van een gesloten protocol?
 • Is het nadien (eenvoudig) mogelijk om de installatie uit te breiden of niet?
 • Hoelang is het merk reeds op de markt terug te vinden en wat is diens reputatie?
 • Beschikt het merk over een speciaal label of niet?

De bediening van het domotica systeem

Vroeger maakten het merendeel van de domotica systemen eigenlijk allemaal gebruik van min of meer hetzelfde systeem op vlak van bediening. Tegenwoordig is dat niet langer het geval. Dit betekent dat het altijd de moeite waard is om op voorhand even voor jezelf uit te maken welke eisen je stelt op vlak van bediening voor je domotica systeem. De volgende punten zijn op dit vlak van belang:

 • Is de bediening van je domotica gebruiksvriendelijk of niet?
 • Is er sprake van een intuïtieve bediening?
 • Is je domotica systeem compatibel met bijvoorbeeld een tablet of smartphone?
 • Kan het systeem vanop afstand worden aangestuurd of niet?
 • Bestaat er een mogelijk om zelf aan de slag te gaan met programmatie?

Wat met de installatie van je domotica systeem?

Rest nog één zeer belangrijk extra aandachtspunt. Wat namelijk te denken van de installatie van je domotica systeem? Op dit vlak moet je eerst een keuze maken tussen de hieronder aangegeven twee opties, namelijk:

 1. Of je de installatie zelf gaat doen als handige doe-het-zelver (met ervaring);
 2. Of je de installatie gaat uitbesteden aan gespecialiseerd domotica bedrijf;

Uiteraard hebben beide opties hun voor- en nadelen. Wanneer je kiest voor een gespecialiseerd bedrijf zal je namelijk kunnen vaststellen dat je uiteraard net wat meer kosten zal moeten betalen dan wanneer je zelf de installatie kan uitvoeren. Anderzijds ben je er dan wel absoluut zeker van dat de installatie op volledig correcte wijze is gebeurd zonder dat je mogelijks tegen vervelende problemen aanloopt. Hou voor wat de installatie van je domotica systeem betreft bovendien ook nog rekening met de hieronder aangegeven extra aandachtspunten:

 • Kies je voor een draadloze of voor een bekabelde installatie;
 • Is er sprake van een renovatie? Hou dan rekening met bestaande systemen;
 • Wat te denken van de afwerking? Mogelijks volstaan de standaard plaatjes niet;

Tot slot nog een zeer belangrijk extra aandachtspunt. Je moet jezelf namelijk de vraag stellen of je een knop wenst te voorzien ergens in huis waarmee je het volledige domotica systeem in één keer kan uitschakelen. Dit kan best interessant zijn, maar wanneer ook je alarm aan je domotica systeem is verbonden is dit toch een belangrijk, extra aandachtspunt waar je bij stil moet blijven staan. Omwille van voor de hand liggende redenen wordt het in ieder geval aangeraden om deze knop niet op een open, toegankelijke plaats te installeren.