Een systeem met domotica is tegenwoordig uitgebreider dan ooit tevoren. De mogelijkheden zijn in die mate uitgebreid geworden dat we tegenwoordig een onderscheid maken tussen twee verschillende types van domotica systemen. In eerste instantie is er namelijk het basissysteem, maar daarnaast zijn er ook nog de verschillende opties die toegevoegd kunnen worden aan een domotica installatie. Voor veel mensen is het evenwel helemaal niet duidelijk welke opties er nu precies allemaal bestaan, laat staan hoeveel ze kosten. Geldt dit ook voor jou, maar zou je graag de nodige informatie willen krijgen in verband met domotica opties? Dan zal de informatie op deze pagina je daar ongetwijfeld bij verder kunnen helpen!

Welke opties voor domotica bestaan er precies?

In eerste instantie is het natuurlijk altijd interessant om na te gaan welke verschillende opties er voor domotica allemaal op de markt zijn terug te vinden. Ze allemaal hier in een lijstje zetten zou eigenlijk onmogelijk zijn, want het aanbod aan domotica opties is werkelijk enorm uitgebreid te noemen. Toch zijn er een aantal populaire opties die we graag even aan je voor willen stellen. Dit zijn meteen ook punten waar je zeker de nodige aandacht aan zal willen schenken bij het uitkiezen of laten samenstellen van het domotica systeem van je keuze.

1.) De keuze voor een draadloos of bedraad systeem

Het lijkt misschien geen optie, maar het is het wel degelijk. Vroeger was het zo dat nagenoeg alle domotica systemen bedraad werden gerealiseerd. Dit had voor een groot deel te maken met het feit dat de draadloze systemen voor domotica nog niet helemaal op punt stonden waardoor er nog sprake was van heel wat vervelende kinderziektes. Tegenwoordig is dat gelukkig niet langer het geval, in tegendeel. We zijn dan ook op een punt gekomen waarbij draadloze domotica systemen eerder de norm dan een uitzondering zijn geworden. In het bijzonder wanneer mensen er voor kiezen om domotica te integreren in een bestaande woning moet het gezegd dat de keuze voor een draadloos exemplaar al snel is gemaakt.

2.) De oneindige mogelijkheden op vlak van bediening

Wanneer je de samenstelling van je domotica systeem hebt bepaald is het erg belangrijk om ook even in de richting te kijken van de bediening waar je gebruik van wenst te maken. Op dit vlak bestaan er ongelofelijk veel verschillende opties die uiteraard allemaal zijn voorzien van hun eigen prijskaartje. De twee standaard mogelijkheden op vlak van bediening zijn:

  1. Het gebruik van eenvoudige, vaak individuele knoppen;
  2. Het toepassen van (centrale) touchscreens verspreid over de woning;

In principe is het gebruik van de ‘klassieke’ knoppen voor het bedienen van je domotica nog steeds een perfecte mogelijkheid. Echter moet het gezegd dat touchscreens natuurlijk veel mooier staan in je interieur en bovendien is het ook nog eens zo dat ze over een veel meer doorgedreven en innovatieve werking beschikken. Anderzijds moet je er wel nog bij stil blijven staan dat je op deze manier ook geconfronteerd kan worden met nog heel wat extra kosten.

Een extra optie is het voorzien van een knop waarmee je het volledige systeem met domotica in één keer kan uitschakelen. Veel mensen vinden het fijn om een dergelijke knop ergens in hun huis te kunnen integreren, maar natuurlijk brengt dit ook de nodige gevaren met zich mee. In het bijzonder wanneer ook het alarm van je woning is gekoppeld aan je domotica systeem is het misschien toch niet zo’n goed idee om een dergelijke knop te voorzien. Dit is natuurlijk echter wel iets wat iedereen voor zichzelf dient uit te maken.

3.) Besturing van domotica van buitenaf?

In lijn met bovenstaande ligt het feit of je over de mogelijkheid wil beschikken om je domotica systeem van buitenaf te besturen of niet. Het merendeel van de mensen die tegenwoordig investeren in domotica kiezen hier bewust wel voor. Dit heeft alles te maken met het feit dat op deze manier het comfort in je huis aanzienlijk kan worden verhoogd. Wist je bovendien dat dit ook de veiligheid ten goede kan komen? De volgende mogelijkheden zijn slechts het puntje van de ijsberg wanneer je er voor kiest om je domotica bestuurbaar te maken van buitenaf:

  • Je kan de garagepoort laten openen op het moment dat je aankomt;
  • Je kan de oven vanop afstand laten voorverwarmen;
  • Het is mogelijk om verlichting die je hebt vergeten uitdoen vanop afstand uit te schakelen;

Het van buitenaf besturen van domotica is tegenwoordig perfect mogelijk door gebruik te maken van bijvoorbeeld je smartphone of een tablet. Dit betekent dat je niet meer hoeft te investeren in extra apparatuur, het installeren van een eenvoudige applicatie is vaak meer dan voldoende. Ondanks het feit dat er reeds heel wat domotica systemen zijn voorzien van een besturing op afstand mogelijkheid geldt dit nog niet voor allemaal. De kans bestaat dus dat je alsnog te maken krijgt met een optie die moet worden voorzien en waar dus uiteraard nog de nodige extra kosten aan verbonden zijn.