Vooraleer naar de (web)winkel te gaan en een domotica systeem te kopen is het altijd de moeite waard om gebruik te maken van een concreet stappenplan. Een investering doen in een domotica systeem gaat gepaard met een behoorlijke kostprijs wat er voor zorgt dat fouten een wel erg zure nasmaak hebben. Toch komt dit in de praktijk vaker voor dan gedacht. Veel mensen zijn zo enthousiast over het domotica systeem dat ze gaan kopen dat ze niet of in ieder geval slechts te beperkt stil blijven staan bij de exacte verwachtingen die ze moeten kunnen inlossen. Daar komt door het volgen van onderstaand domotica stappenplan nu gelukkig voor eens en altijd verandering in.

Stap 1: Bekijk alle mogelijkheden die er op de markt bestaan

Het aanbod aan mogelijkheden voor wat domotica betreft is tegenwoordig enorm uitgebreid. Ben jij vooral op zoek naar een domotica systeem die het comfort of de luxe in je huis verhoogt of geef je er de voorkeur aan om domotica in te zetten als beveiliging van je woning? In het laatste geval kan je mogelijks rekenen op een financiële compensatie vanuit de gemeente waarin je woonachtig bent omdat hierdoor de kans op inbraken kleiner wordt. Let wel, dit geldt niet voor alle gemeenten en ook de compensatie die wordt aangeboden kan behoorlijk uit elkaar liggen. Dit op voorhand even navragen is dan ook zeker en vast geen overbodige luxe, in tegendeel.

Stap 2: Maak voor jezelf duidelijk welke opties je domotica moet hebben

In lijn met bovenstaande ligt de tweede stap in dit stappenplan. Het is namelijk van belang om op voorhand, vooraleer over te gaan tot aankoop van een bepaald systeem, voor jezelf uit te maken over welke opties het gewenste systeem precies dient te beschikken. De mogelijkheden op dit vlak zijn werkelijk eindeloos, maar elke optie zal ook diens directe invloed hebben op het kostenplaatje dat in rekening wordt gebracht voor je domotica systeem. Heb je gekozen voor een modulair domotica systeem die stapsgewijs kan worden uitgebreid? In dat geval is het voorzien van nieuwe opties niet alleen heel wat toegankelijker, daarnaast heb je eveneens de mogelijkheid om je investering enigszins te spreiden over een langere termijn. Daarvoor wordt ze ook in één klap financieel een behoorlijk stuk toegankelijker gemaakt.

Stap 3: Bepaal of je de voorkeur geeft aan een bedraad of een draadloos systeem

De derde stap in dit stappenplan is iets waar veel mensen die een investering willen doen in domotica veel te snel overheen gaan. Vandaag de dag is het namelijk nog altijd zo dat er een keuze kan worden gemaakt voor enerzijds een bedraad of anderzijds een draadloos systeem met domotica. Beide systemen hebben voor- en nadelen die de moeite waard zijn om rekening mee te houden. Daar waar een bedraad systeem natuurlijk nauwelijks uitbreidbaar is (zonder grote werkzaamheden) geldt dat wel voor een draadloze installatie. Deze laatste is echter in de praktijk een stukje duurder en is ook net wat vatbaarder voor hacks van buitenaf. In het bijzonder indien je van plan bent om ook je alarmsysteem te verbinden met je domotica kan de keuze voor een draadloze installatie net wat minder veilig zijn.

Stap 4: Bestudeer aandachtig de voorzieningen op vlak van elektriciteit

De laatste stap vooraleer over te gaan tot het daadwerkelijk aanschaffen van je domotica systeem heeft betrekking tot het grondig bekijken van de voorzieningen op vlak van elektriciteit. Vooraleer je een installatie met domotica kan gaan toepassen is het namelijk belangrijk om over voldoende elektrische voorzieningen te beschikken. Is dit voor jou niet helemaal duidelijk? Neem dan geen risico’s en vraag een elektricien om even de situatie te komen inspecteren vooraleer te beslissen om te investeren in een domotica-installatie.

Stap 5: Kies het domotica systeem en laat deze installeren door een specialist

Heb je uiteindelijke alle eisen voor jezelf in kaart gebracht en heb je een domotica systeem gevonden die deze eisen perfect weet in te lossen? In dat geval is het tijd geworden om tot aankoop over te gaan. Let wel, het wordt altijd aangeraden om je systeem met domotica te laten installeren door een specialist. Dit geldt niet in het minst voor de situatie waarin ook het alarmsysteem aan de domotica interface wordt toegevoegd. Maak je als doe-het-zelver één fout? Dan kan het zomaar gebeuren dat er fouten in je systeem opduiken waardoor deze niet of slechts gedeeltelijk werkt. Door een beroep te doen op een gespecialiseerde installateur kan dit probleem gelukkig op efficiënte wijze worden voorkomen.

Stap 6: Hou rekening met het mogelijke onderhoud van je systeem

Last but not least, hou er rekening mee dat bepaalde domotica-installaties een zeker onderhoud vereisen. Controleer bijvoorbeeld regelmatig of de ingebouwde batterijen van sommige toestellen nog wel voldoende zijn en hou rekening met de risicofactor met betrekking tot de beveiliging van je woning (indien gekoppeld aan je domotica). Verschillende bedrijven bieden onderhoudsplannen aan die het bekijken zeker en vast meer dan waard zijn.