Het kopen van een systeem met domotica lijkt op het eerste zicht vrij eenvoudig. In principe is het dat natuurlijk ook, althans wanneer je op voorhand goed nadenkt over de mogelijkheden waarover je wil kunnen beschikken. Net hier knelt het schoentje. Veel mensen gaan bij het uitkiezen van een systeem met domotica net wat te impulsief te werk met als gevolg dat ze te maken krijgen met een systeem die niet helemaal de vooropgestelde verwachtingen weet in te lossen. Ben jij ook bang om met een soortgelijke geconfronteerd te worden en zou je bijgevolg graag enkele belangrijke tips willen krijgen met betrekking tot het aanschaffen van een systeem met domotica? In dat geval is het meer dan de moeite waard om rekening te houden met de op deze pagina aangegeven tips!

Tip 1: Maak een lijstje met gewenste functies voor je domotica systeem

De eerste tip die we je op deze pagina graag willen geven met betrekking tot het kopen van een domotica systeem heeft te maken met het opstellen van een lijstje met eisen waar je systeem aan dient te voldoen. Verschillende belangrijke punten zullen verder in deze lijst met tips nog terugkomen, maar enkele cruciale vragen die je, je absoluut moet stellen zijn:

  1. Welk budget heb je voor handen voor het aanschaffen van je domotica systeem?
  2. Wat is het doel van je domotica systeem (comfort, beveiliging, etc.)?
  3. Geef je de voorkeur aan een bedraad of een draadloos systeem?
  4. Wil je dat je domotica systeem vanop afstand kan worden bediend of niet?

Bovenstaande vier aandachtspunten zijn nog maar het puntje van de ijsberg. Maak bijvoorbeeld ook voor jezelf uit of je voldoende hebt aan een basis systeem of je graag wil hebben dat deze structureel en stapsgewijs kan worden uitgebreid. Bovendien is het ook de moeite waard om er rekening mee te houden dat het soms interessant kan zijn om over een algemene knop te beschikken waarmee je, je volledige domotica systeem in één keer kan uitschakelen. Let wel op met een dergelijke knop wanneer ook je alarm is verbonden met je domotica. Dan kan er op deze manier immers een beveiligingslek ontstaan.

Tip 2: Hou rekening met de situatie in je woning

De tweede tip heeft betrekking tot de situatie waarvan sprake is in je woning. Is er bijvoorbeeld sprake van een bestaand huis of ben je van plan om een nieuwbouw te realiseren? In het laatste geval heb je de mogelijkheid om zowel te kiezen voor een bedraad als voor een draadloos systeem. In het eerste geval ligt dat natuurlijk een stuk moeilijker en is het vooral zaak om zo weinig mogelijk kap- en breekwerken te moeten uitvoeren. In deze situatie is kiezen voor een draadloos systeem met domotica dan ook veruit de beste keuze.

Tip 3: Wat is het concrete doel van je domotica systeem?

In eerste instantie wordt er door veel mensen voor gekozen om een domotica systeem in hun huis op te nemen omdat ze op deze manier meer comfort denken te zullen krijgen. Dat is uiteraard zeker en vast mogelijk, maar het moet gezegd dat er nog meer doelen bestaan die mensen kunnen aanzetten om te kijken in de richting van domotica. Denk hierbij aan:

  1. De situatie waarin senioren op zoek gaan naar mogelijkheden om het comfort in hun woning zo te optimaliseren zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen.
  2. Mensen die door middel van domotica de veiligheid van hun woning willen verbeteren, bijvoorbeeld door er een (doorgedreven) alarmsysteem aan te koppelen.

Bovenstaande maakt duidelijk dat er altijd één of meerdere concrete, maar ook verschillende doelen aan de basis kunnen liggen van je keuze voor een domotica systeem. Welke voor jou nu precies van doorslaggevend belang zal zijn is uiteraard zeer persoonlijk. Hier goed over nadenken is altijd een aanrader.

Tip 4: Compleet of modulair systeem met uitbreidingsmogelijkheden?

Op het ogenblik dat je de verschillende domotica systemen die op de markt zijn terug te vinden met elkaar gaat vergelijken zal je direct een aantal concrete vaststellingen kunnen doen. Het is bijvoorbeeld zo dat het ene systeem met domotica absoluut het andere niet meer is. Veel mensen kiezen er tegenwoordig ook zeker niet meer voor om meteen een compleet domotica systeem in huis te voorzien. Zij geven dan ook eerder de voorkeur aan een modulair systeem waarbij er stelselmatig uitbreidingen aan kunnen gebeuren. Op het eerste zicht lijkt dat financieel niet zo interessant (je betaalt op het einde van de rit altijd meer in vergelijking met de éénmalige aankoop van een compleet systeem met domotica), maar anderzijds is het wel zo dat je op deze manier je investering kan spreiden over een langere termijn.

Tip 5: Wat met de bediening van je domotica systeem?

Tot slot is er natuurlijk nog de bediening van je domotica systeem. Ga je hiervoor gebruikmaken van de klassieke knoppen of geef je de voorkeur aan een veel modernere touch besturing? In het laatste geval moet je wel rekening houden met de meerprijs van de touchscreens, maar je krijgt er een heel wat eigentijdsere bediening voor in de plaats. Hou er bovendien ook nog rekening mee dat je tegenwoordig het merendeel van de domotica systemen kan aansturen met behulp van een applicatie op bijvoorbeeld je smartphone of tablet. Ook hiervoor is een meerprijs verschuldigd, maar het kan je mogelijkheden natuurlijk wel in één klap aanzienlijk doen toenemen.