Zou jij graag één of meerdere onderdelen van je woning willen automatiseren en kijk je daarvoor bijgevolg in de richting van een systeem met domotica? In dat geval is het altijd belangrijk om stil te blijven staan bij verschillende aandachtspunten. Het kopen en laten installeren van een domotica systeem lijkt op het eerste zicht dan wel bijzonder rechtlijnig, in de praktijk wil dat wel eens flink tegenvallen. Ben jij ook van plan om een systeem met domotica te bestellen, maar wil je er zeker van zijn dat je niet tegen vervelende verrassingen aan zal lopen? Dan is het beslist een aanrader om rekening te houden met de op deze pagina aangegeven aandachtspunten met betrekking tot de aankoop van domotica.

Van welk type systeem ga je gebruikmaken?

Het ene domotica systeem is absoluut het andere niet. De populariteit van domotica, maar ook de technologische mogelijkheden hebben er voor gezorgd dat er door de jaren heen telkens nieuwe systemen op de markt zijn verschenen. De eerste aandachtspunten met betrekking tot het type domotica systeem waar je gebruik van wenst te maken zijn de volgende:

 

  1. Wordt er gebruik gemaakt van een draadloos of een bedraad systeem?
  2. Kies je voor een gesloten of een modulaire domotica-installatie?
  3. Moet je de mogelijkheid hebben om je systeem vanop afstand te besturen of niet?

 

Veel mensen denken dat op het ogenblik dat ze een domotica systeem kopen deze altijd (standaard) de mogelijkheid heeft om vanop afstand te worden bediend door middel van bijvoorbeeld een app op je smartphone of tablet. Dat is niet het geval. Er zijn nog steeds bijzonder veel installaties op de markt terug te vinden welke uitsluitend lokaal kunnen worden bediend. Wil je er toch ook vanop afstand toegang tot hebben? In dat geval zal je er rekening mee moeten houden dat er daarvoor een extra kostprijs kan verschuldigd zijn.

Zijn alle vereiste voorzieningen voor handen of niet?

Eén van de meest cruciale aandachtspunten met betrekking tot het voorzien van een installatie met domotica in huis heeft betrekking tot de elektrische voorzieningen die voor handen zijn. Een standaard elektrische installatie bestaande uit alle vereiste onderdelen voor domotica is steeds een vereiste. Controleer dan ook altijd of je elektrische installatie minimaal uit de volgende onderdelen bestaat:

 

  • Dubbele stopcontacten;
  • TV-distributiepunten;
  • Datastopcontacten;

 

Uiteraard moet het netwerk ook voldoende krachtig zijn om alle toestellen te kunnen draaien, maar dat is tegenwoordig veelal geen enkel probleem meer. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat je altijd goed zal moeten (laten) controleren of je elektrische installatie nu wel of niet voldoende is voor het draaiende houden van je domotica systeem. Twijfel je hier toch nog enigszins over? In dat geval is het altijd aan te raden om dit even te laten controleren door een ervaren elektricien. Zo voorkom je beslist heel wat onaangename verrassingen.

Verlies je budget niet uit het oog!

Een derde aandachtspunt heeft betrekking tot het budget dat je voor handen hebt voor je investering in een systeem met domotica. Voor een vrij standaard installatie kan je ongeveer rekening houden met een kostprijs van om en bij de 4.000 euro. Echter is het zoals reeds aangegeven tegenwoordig ook mogelijk om de meest uiteenlopende opties toe te voegen aan je domotica-installatie. Op het ogenblik dat je hiermee begint zal je er rekening mee willen houden dat de totale kostprijs van je systeem al snel behoorlijk kan oplopen. Afhankelijk van de omvang van je woning evenals de exacte opties waar je gebruik van wenst te maken is het mogelijk dat je dan geconfronteerd zal worden met een kostenplaatje welke al snel zo’n 9.000 à 10.000 euro zal bedragen.

 

Om er voor te zorgen dat je jezelf niet verliest in het bos aan mogelijkheden op vlak van domotica-installaties is het steeds de moeite waard om op voorhand even te bepalen over welke functies en eigenschappen jouw systeem precies dient te beschikken. Stel een lijstje op en probeer je hier gedurende het aankoopproces zo goed mogelijk aan te houden. Hou er bovendien ook altijd rekening mee dat de aankoopprijs van de verschillende onderdelen van je domotica-installatie niet de enige prijzen zijn waar je bij stil moet blijven staan. Wat namelijk ook te denken van de kostprijs voor de installatie? Ook deze zal je maar wat graag mee willen opnemen in je prijsberekening.

Hou rekening met de afwerking van je domotica systeem

Bij de realisatie van een systeem met domotica zijn er altijd diverse mogelijkheden voor wat de afwerking betreft. Is de standaard afwerking van je installatie voldoende? Dan hoef je geen rekening te houden met extra kosten, maar bestaat het risico dat het systeem niet op visueel vlak feilloos in je interieur kan worden geïntegreerd. Wil je dat dit wel het geval is? In dat geval zal je nog rekening moeten houden met een meerprijs, bijvoorbeeld voor het gebruik van designknoppen. Hoeveel deze meerprijs exact zal bedragen is natuurlijk afhankelijk van de eisen waarover je beschikt evenals van de vakman die de afwerking zal uitvoeren.